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This communication by the Appraisal Standards Board (ASB) does not establish new standards 
or interpret existing standards. The ASB USPAP Q&A is issued to inform appraisers, regulators, 
and users of appraisal services of the ASB responses to questions raised by regulators and 
individuals; to illustrate the applicability of the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice (USPAP) in specific situations; and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems.   
 
 
The Q&A’s shown below appear in our 2006 Frequently Asked Questions publication.  They 
have been reprinted here because they are questions which continue to be asked on a regular 
basis.  Additional questions may be reprinted in future months.  The 2006 Frequently Asked 
Questions publication is available for purchase from The Appraisal Foundation at a cost of 
$20.00 for a hard copy or $14.95 for an electronic PDF file. 
 
 
1. CONFLICTS OF INTEREST 
 
Question: The principals of a local mortgage company propose to acquire an appraisal 

firm and have the appraisal firm complete assignments for the mortgage 
company.  Is this a conflict of interest for the appraisers completing 
assignments for the mortgage company? 

 
 
Response: An appraiser should review the ETHICS RULE and Standards Rule 2-3 when 

completing appraisal assignments in situations where the appraisal company that 
engages (by employment or contract) the appraiser is owned by the client.  

 
It is important to note that USPAP does not prohibit the acceptance of an 
assignment in this specific situation. In an appraisal assignment developed under 
STANDARD 1 and reported under STANDARD 2, an appraiser must specify the 
particulars in a situation where he or she has any present or prospective interest 
with respect to the parties involved in the property that is the subject of the 
report.  

 
The engagement of an appraiser by an appraisal company that is owned by the 
client or by owners of the client does not, in and of itself, mean that the appraiser 
has an interest or bias with respect to the property or properties involved.  If the 
appraiser has an interest but could provide the service in an ethical, unbiased 
manner then the appraiser could accept the assignment as long as the appraiser 
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was competent and properly disclosed the interest in accordance with Standards 
Rule 2-3.  
 
If the appraiser’s interest in the property or the parties involved in the assignment 
prevented the appraiser from providing an unbiased service, then the appraiser 
should not accept the assignment for it would be in violation of the ETHICS 
RULE and parts of the appraiser’s certification in Standards Rule 2-3.  

 
 
2. SAMPLE APPRAISALS AND THE ETHICS RULE 

 
Question: I am a fee appraiser currently seeking to get on the approved list for a local 

mortgage company. In order to be considered for approval, this lender 
requires appraisers to provide sample appraisal reports performed within 
the past year. Is there a way that I can accomplish this without violating 
USPAP?  

 
 
Response: In order to provide this information an appraiser must satisfy the Confidentiality 

section of the ETHICS RULE. This section states: 
 

An appraiser must protect the confidential nature of the appraiser-client 
relationship.  
 
An appraiser must act in good faith with regard to the legitimate 
interests of the client in the use of confidential information and in the 
communication of assignment results. 
 
An appraiser must be aware of, and comply with, all confidentiality and 
privacy laws and regulations applicable in an assignment. 
 
An appraiser must not disclose confidential information or assignment 
results prepared for a client to anyone other than the client and persons 
specifically authorized by the client; state enforcement agencies and 
such third parties as may be authorized by due process of law; and a 
duly authorized professional peer review committee except when such 
disclosure to a committee would violate applicable law or regulation. 
 

The Comment further explains that if all essential elements of confidential 
information are removed through redaction or the process of aggregation, client 
authorization is not required for the disclosure of the remaining information, as 
modified. 

 
The appraiser in this case has three options: 
 
1. Turn down the request to provide the information, or 
2. Secure a release from the client of each sample appraisal report, or 
3. Provide sample reports, but redact all information that should not be 

provided to anyone other than the client, such as confidential information or 
assignment results. 
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3. RESPONSIBILITY FOR WORKFILE RETENTION 
 

Questions:     a) Jim, an independent contractor, works for my appraisal company on a 
regular basis.  I have always kept all appraisal file documentation (including 
hard copies of appraisal reports, field notes, drawings, etc.) at my office.  
Now Jim wants to keep the files relating to his work in his own possession.  
Under USPAP, which appraiser should keep the workfile? 

 
 b) Is the Record Keeping section of the ETHICS RULE upheld if an 

institutionally employed appraiser ensures that his organization retains 
copies of his appraisal work for five years?  Or, must the appraiser also 
maintain a personal file of all work performed? 

 
 c) A client’s attorney requested that I supply all of my files/records 

regarding an assignment.  Can I do this and still be in compliance with the 
record keeping requirements for USPAP?  Also, what must I retain in my 
files as proof that the files are now the responsibility of the attorney?  Will a 
simple letter from the client be sufficient? 
 

 
Response: According to USPAP, the appraiser, not the appraiser’s employer or client, is 

ultimately responsible for the retention of the workfile for the prescribed period. 
(See Record Keeping section of the ETHICS RULE.)   
 
An appraiser who is employed by, or works in conjunction with, another party 
must make arrangements with that party to protect and preserve the workfile, and 
to allow the appraiser to make the workfile available to other parties (e.g., State 
Appraisal Boards and such representatives) when required by due process of law. 

 
There are a number of ways an appraiser who works for or with another party can 
ensure that files are retained so that the appraiser can have access to the files to 
meet the requirements of the ETHICS RULE. For example, an appraiser and his 
employer or colleague may agree that the files will remain in the employer’s or 
colleague’s custody for the duration of the requisite retention period and that the 
appraiser will have access to those files, if needed. 
 
USPAP does not dictate the form or format of workfile documentation. It is not 
necessary to include original documents in the file; photocopies and electronic 
files are acceptable as “true copies.”  Because there have been cases where 
employers and others have denied appraisers access to workfiles, an appraiser 
may wish to make and retain copies of workfiles. However, USPAP does not 
address any specific manner by which an employer or contractor and appraiser 
should handle record retention.  This is a business matter, which should be 
arranged in the context of the employer- or contractor-appraiser relationship. 
 
By the same token, providing the workfile to a duly authorized party, such as a 
client’s attorney, is permitted by USPAP. However, this does not relieve the 
appraiser of the responsibility for that workfile. At no time may an appraiser 
abdicate his or her responsibility for a workfile. Therefore, when an appraiser 
relinquishes possession of a file to a client or the client’s representative, the 
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appraiser should retain either a copy of the workfile or a written reference to an 
agreement with the client that the appraiser will have access to the workfile, if 
the need arises. 

 
 
4. APPRAISAL MANAGEMENT COMPANY AS AUTHORIZED AGENT FOR A 

CLIENT 
 
Question: I accept assignments from an Appraisal Management Company (AMC) that 

has informed me they are an authorized agent for the lenders they 
represent.  The AMC does not want me to list their name as the client, and 
asks that I only list the name of the lender they are representing.  USPAP 
says the appraiser’s client is the party who engages the appraiser. Is it 
ethical to omit the AMC’s name as the client on my reports? 

 
 
Response:  Yes.  If the AMC is acting as a duly authorized agent for a lender, identifying 

only the lender’s name as your client is acceptable. 
 
 
5. SUBSEQUENT USER REQUESTS A“RELIANCE LETTER” 
 
Question: I delivered an appraisal report to my client.  A week later, an entity other 

than one of the identified intended users contacted me and asked that I 
provide a “reliance letter,” enabling them to rely on the appraisal report for 
their own investment use.  My client says they have no problem with my 
doing that.   Can I provide this entity with such a letter, even though I had 
not originally identified them as an intended user? 

 
 
Response:  No. You cannot add what is in effect a new “intended user” after the completion 

of an assignment, no matter what terminology you use.   
 

USPAP defines Intended User as: 
 

The client and any other party as identified, by name or type, as users of 
the appraisal, appraisal review, or appraisal consulting report by the 
appraiser on the basis of communication with the client at the time of 
the assignment. (Bold added for emphasis)  

 
The proper way to handle this is to initiate a new assignment with this entity as 
the client and provide them an appraisal, being careful to develop an appropriate 
scope of work consistent with their own intended use. 

 
This new assignment could be based on virtually the same data and analysis, and 
the value conclusion might be the same. However, in the new assignment you 
must consider the assignment elements most appropriate to the scope of work for 
that client and the assignment, which could well be different from those of your 
prior client.  
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6. PURCHASE CONTRACT IS NOT PROVIDED TO THE APPRAISER 
 
Question: I was recently engaged to conduct a market value appraisal of a one-to-four 

unit residential property. The intended use of this appraisal is to assist the 
client in analyzing the loan collateral associated with the property’s 
purchase. I requested a copy of the purchase contract from the client, but 
they refused to provide it although they acknowledged that a contract for 
purchase of the property in fee simple exists. They did, however, provide a 
sale price orally. Can I continue this assignment, without the purchase 
contract, and comply with USPAP? 

 
  
Response: Yes, you can complete the assignment in compliance with USPAP. However, 

you will need to ensure compliance with Standards Rule 1-5(a) in developing the 
appraisal, and with Standards Rule 2-2(a)(viii), (b)(viii), or (c)(viii), as applicable 
to the type of appraisal report determined most appropriate, given the intended 
users, in reporting the assignment results.  

 
Standards Rule 1-5(a) states: 

 
When the value opinion to be developed is market value, an appraiser 
must, if such information is available to the appraiser in the normal 
course of business: 
 
(a) analyze all agreements of sale, options, or listings of the subject 

property current as of the effective date of the appraisal;  
 

The Comment to Standards Rule 1-5 states: 
 

See the Comments to Standards Rules 2-2(a)(viii), 2-2(b)(viii), and 2-
2(c)(viii) for corresponding reporting requirements relating to the 
availability and relevance of information. 

 
For example, the corresponding reporting requirements in Standards Rule 2-
2(a)(viii), in the Comment, are, in part:  

 
…If such information is unobtainable, a statement on the efforts 
undertaken by the appraiser to obtain the information is required. 
 

Complying with these Standards Rules ensures that the existence and 
unavailability of the purchase contract is appropriately disclosed, and intended 
users will not be misled as to how this situation was handled in the analysis and 
report. 
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7. UPDATE OF AN APPRAISAL COMPLETED BY ANOTHER APPRAISER 
 
Question: I was recently asked to update an appraisal performed by another appraiser 

who works for a different appraisal company.  Can I prepare an update if 
the original appraisal was performed by another appraiser? 

 
 
Response: Yes. Advisory Opinion 3, Update to a Prior Assignment, provides advice on how 

such an assignment can be performed in conformance with USPAP.   
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