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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Geographic Competency in Appraisal Reviews 
 
Question: 
I have a client who has asked me to perform a desk review on a property located in a 
different state.  I have no knowledge of the real estate market in that state and have never 
even stepped foot there.  Can I perform a USPAP-compliant appraisal review on this 
property? 
 
Response: 
Yes.  If you are engaged to determine whether or not the appraisal under review complies 
with certain guidelines or standards, geographic competence is not typically relevant.  
Alternatively, review assignments that include evaluating the selection and adjustment of 
comparable sales typically require geographic competence.  As in all assignments, an 
appraiser must identify the scope of work required for the assignment and determine if he 
or she has the knowledge and experience to complete the assignment competently. 
 
 
Appraisal Without Knowing Sale Price 
 
Question: 
I have been asked to perform an appraisal for a home that I know is under contract.  No 
lender is involved and the buyer and seller do not want the appraiser to know the amount 
of the sales contract.  Can I accept this assignment and still comply with USPAP? 
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Response: 
Yes.  USPAP does not contain a requirement for the appraiser to know the pending sale 
price of a subject property. 
 
Standards Rule 1-5(a) does require the appraiser to analyze all current agreements of sale, 
listings of the subject property, etc. when available during the normal course of 
business… 
 

When the value opinion to be developed is market value, an appraiser must, if such 
information is available to the appraiser in the normal course of business, analyze 
all agreements of sale, options, and listings of the subject property current as of the 
effective date of the appraisal. (Bold added for emphasis) 

 
However, if the appraiser’s scope of work and the normal course of business render the 
subject property’s pending transaction details unavailable, the appraiser may be able to 
comply with USPAP without obtaining the information.  For more information on the 
normal course of business, please see Advisory Opinion 24, Normal Course of Business. 
 
It should be noted that when the amount of the sale contract is unknown, this does not 
eliminate the appraiser’s responsibility to analyze other information that is available 
related to the pending sale.  This can include information such as marketing history and 
other details of the pending sale that may be available. 
 
 
Due Process Under Confidentiality 
 
Question: 
I received a request from my state attorney general’s office to turn over some appraisal 
reports I had prepared.  Can I comply with this simple request or must it be in the form of 
a subpoena? 
 
Response: 
The Confidentiality section of the ETHICS RULE states, in part: 
 

An appraiser must not disclose confidential information or assignment results 
prepared for a client to anyone other than the client and persons specifically 
authorized by the client; state enforcement agencies and such third parties as may be 
authorized by due process of law…  (Bold added for emphasis) 

 
USPAP does not identify what constitutes “due process of law.”  While a subpoena or 
court order might clearly constitute due process, a simple verbal or written request might 
not.  Therefore, for requests of this type, it may be necessary to seek legal counsel to 
determine what constitutes “due process.” 
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The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website For further information regarding 

USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, the 
USPAP FAQ is reviewed and updated to ensure 
that it represents the most recent guidance from 
the ASB. The USPAP Frequently Asked Questions 
can be purchased (along with USPAP and USPAP 
Advisory Opinions) by visiting the “Foundation 
Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  

http://www.appraisalfoundation.org/
https://commerce.appraisalfoundation.org/
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