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This communication by the Appraisal Standards Board (ASB) does not establish new standards 
or interpret existing standards. The ASB USPAP Q&A is issued to inform appraisers, regulators, 
and users of appraisal services of the ASB responses to questions raised by regulators and 
individuals; to illustrate the applicability of the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice (USPAP) in specific situations; and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems.   
 
 
Is an AVM an Appraisal? 
 
Question: 
Are the results from an Automated Valuation Model (AVM) an appraisal? 
 
Response: 
No.  Advisory Opinion 18, Use of an Automated Valuation Model (AVM), states: 
 

An AVM’s output is not, by itself, an appraisal, and communication of an AVM’s 
output is not, in itself, an appraisal report. 

 
An AVM is a tool that delivers an estimation or calculation, whereas an appraiser arrives 
at a value opinion by applying his or her judgment and experience.  An appraisal is 
defined as “an opinion of value,” which is distinctly different from an estimate or 
calculation of value.  An AVM uses automated processes and cannot produce an opinion 
of value because only individuals can exercise judgment and form opinions. An AVM is 
just one tool among many that an appraiser might use to arrive at an opinion of value.  
 
Appraisers are cautioned that this response is based on the USPAP definition of 
“appraisal.”  Jurisdictions that use a different definition of “appraisal” may reach a 
different conclusion. 
 
Appraiser’s USPAP Obligations When Using an AVM 
 
Question: 
What are an appraiser’s USPAP obligations when using an Automated Valuation Model 
(AVM)? 



USPAP Q&A  Page 2 

 
 

 

Vol. 9, No. 6  June 2007 

Response: 
Many appraisers use calculators, spreadsheets, analytic software, and similar tools to 
analyze market data and calculate assignment results. The nature of the appraiser’s 
service and how these tools are used are important factors in recognizing USPAP 
obligations.  When appraisers use an AVM it can be as part of an appraisal assignment 
that provides value opinions to the client, or it may be for an assignment to run the AVM 
and provide the output to the client. 
 
Advisory Opinion 18, Use of an Automated Valuation Model (AVM), provides advice to 
help appraisers properly distinguish among the uses of an AVM. 
 
An appraiser who uses an AVM for any purpose is subject to the requirements of USPAP 
that apply to all appraisal practice: the DEFINITIONS, the PREAMBLE, the Conduct, 
Management, and Confidentiality sections of the ETHICS RULE, the COMPETENCY 
RULE, the JURISDICTIONAL EXCEPTION RULE and the SUPPLEMENTAL 
STANDARDS RULE.  
 
When the assignment includes providing an opinion of value for real property, the 
assignment is an appraisal and STANDARDS 1 and 2 also apply. 
 
 
 
 
Each year the ASB compiles the monthly USPAP Q&A into a publication entitled Frequently 
Asked Questions, or FAQ’s.  In addition to compiling the new FAQ’s for the year, all of the 
FAQ’s in the publication are reviewed and updated, if necessary, to ensure they represent the 
most recent guidance from the Board.  Frequently Asked Questions is published as an adjunct to 
each edition of USPAP, and has become a valuable reference for appraisers, users of appraisal 
services, and regulators.  The Frequently Asked Questions publication can be purchased for 
$20.00 by visiting the “Foundation Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ). 
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