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This communication by the Appraisal Standards Board (ASB) does not establish new standards 
or interpret existing standards. The ASB USPAP Q&A is issued to inform appraisers, regulators, 
and users of appraisal services of the ASB responses to questions raised by regulators and 
individuals; to illustrate the applicability of the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice (USPAP) in specific situations; and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems.   
 
 
Sales or Financing Concessions 

 
Question: 
The real estate market I appraise in has slowed down over the last 12 to 18 months, and it 
is now extremely common to see seller concessions as part of a purchase transaction.  
What are the USPAP requirements regarding proper treatment of sales/financing 
concessions? 
 
Response:  
Sales or financing concessions may have an effect on the price paid for a property.  As 
such, it is important for the appraiser to recognize this and analyze their impact. 
 
Sales or financing concessions should be considered in light of the type and definition of 
value used in an assignment.  If the value opinion to be developed in a real property 
appraisal assignment is market value, then Standards Rule 1-2(c) requires the appraiser to 
ascertain whether the value is to be the most probable price: 
 

(i) in terms of cash; or 
 
(ii) in terms of financial arrangements equivalent to cash; or 
 
(iii) in other precisely defined terms; and 
 
(iv) if the opinion of value is to be based on non-market financing or 

financing with unusual conditions or incentives, the terms of such 
financing must be clearly identified and the appraiser’s opinion of their 
contributions to or negative influence on value must be developed by 
analysis of relevant market data; (Bold added for emphasis) 
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It should be noted that some client groups, such as Fannie Mae, specify how sales or 
financing concessions are to be addressed in assignments that are subject to their 
guidelines.  Appraisers performing assignments of this type should become familiar with 
all applicable guidelines in order to satisfy the requirements of the COMPETENCY 
RULE. 
 
 
The following two USPAP Q&A’s appear in our 2006 Frequently Asked Questions 
publication. They have been reprinted here because they are questions which continue to 
be asked on a regular basis.  Additional questions may be reprinted in future months. 
 
 
Obligation to Analyze Prior Listings of Subject Property 

 
Question:  
I know that Standards Rule 1-5(a) requires an appraiser to analyze all current listings of 
the subject property.  Does it also require analysis of prior listings of the subject 
property? 
 
Response:   
No. Similar to sales history requirements for comparable sales, this Standards Rule does 
not require an appraiser to analyze a prior listing history for the subject property.  
However, in the development of an appraisal, an appraiser is required under Standards 
Rule 1-1(b), to not commit a substantial error of omission or commission that 
significantly affects an appraisal.  If information about a prior listing is known by the 
appraiser, and that information is relevant to the appraisal problem, it must be considered.  
 
An analysis of the subject’s prior listing history may be required by applicable 
supplemental standards in some assignments. 
 
 
Obligation to Analyze Withdrawn or Expired Listings 

 
Question:  
I was asked to appraise a single-family residence for refinancing.  I am aware that the 
property had been previously listed but did not sell.  During my data investigation and 
analysis, I noted that the owner’s “estimate of value” was $375,000.  When I looked up 
the listing history, I found it had been withdrawn from the market at the asking price of 
$325,000.  What are my obligations under USPAP regarding a withdrawn or expired 
listing of the subject property? 
 
Response: 
Standards Rule 1-5(a) states:  
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When the value opinion to be developed is market value, an appraiser must, if 
such information is available to the appraiser in the normal course of business: 
 
(a) analyze all agreements of sale, options, or listings of the subject property 

current as of the effective date of the appraisal.  
 
Therefore, there is not a specific requirement in Standards Rule 1-5(a) to consider and 
analyze a withdrawn or expired listing of the subject property, prior to the date of the 
appraisal.  
 
However, any prior listing of the subject property (as of the effective date of the 
appraisal) might be significant in that it indicates the property’s availability in the market 
and the market reaction to that availability.  Likewise, agreements of sale and options are 
generally significant to the appraisal problem in that they involve a “meeting of the 
minds,” relating to the property’s value, of the potential buyer and seller.   
 
In the development of an appraisal, an appraiser is required under Standards Rule 1-1(b), 
to not commit a substantial error of omission or commission that significantly affects an 
appraisal. If information about a withdrawn or expired listing is known by the appraiser 
and that information is relevant to the appraisal problem, it must be considered. 
 
 
Each year the ASB compiles the monthly USPAP Q&A into a publication entitled 
Frequently Asked Questions, or FAQ’s.  In addition to compiling the new FAQ’s for the 
year, all of the FAQ’s in the publication are reviewed and updated, if necessary, to 
ensure they represent the most recent guidance from the Board.  Frequently Asked 
Questions is published as an adjunct to each edition of USPAP, and has become a 
valuable reference for appraisers, users of appraisal services, and regulators.  The 
Frequently Asked Questions publication can be purchased for $20.00 by visiting the 
“Foundation Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ). 

 
 
 
 
    
 
 
 

For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of 
Research and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax


