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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Intentionally “Deflating” Opinions of Value 
 
Question: 
Most appraisers know that “inflating” values is unethical, but some appraisers think that 
“deflating” values is acceptable, particularly in light of difficult market conditions. I think 
that both actions are unethical.  Am I correct?  
 
Response: 
Yes. The ETHICS RULE requires an appraiser to be independent, impartial, and 
objective, and to perform assignments without bias. An appraiser who intentionally 
“inflates” or “deflates” an opinion of value would be in violation of the Conduct section 
of that Rule. 
 
 
When does Appraiser-Client Confidentiality End? 
 
Question: 
I performed an appraisal assignment for a lender client who has subsequently gone out of 
business. Now the borrower is requesting a copy of the appraisal from me since the 
company is defunct and there is no way to contact them. Does my obligation for 
appraiser-client confidentiality end since the client no longer exists? 
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For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

Response: 
No. USPAP has no provision for terminating appraiser-client confidentiality. An 
appraiser is required to comply with the requirements of the Confidentiality section of the 
ETHICS RULE, regardless of the status of the client. 
 
 
Note: the following question is reprinted from a prior monthly USPAP Q&A. It is also 
included in the 2008-2009 Frequently Asked Questions (FAQ #78). 
 
Readdress or Transfer 
 
Question: 
Is it acceptable to readdress or transfer a completed appraisal report? 
 
Response: 
No. Once a report has been prepared for a named client or clients, the appraiser cannot 
‘readdress’ (transfer) the report to another party. Simply changing the client name on the 
report cannot change or replace the original appraiser-client relationship. Therefore, this 
action is misleading. 
 
However, you can consider the request as a new assignment. In so doing, you may 
establish a new appraiser-client relationship and appraise the property for this new client. 
 
Additional information can be found in Advisory Opinion 26, Readdressing 
(Transferring) a Report to Another Party. Important considerations, such as the handling 
of confidential information and other factors, are addressed in Advisory Opinion 27, 
Appraising the Same Property for a New Client. 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, 
the USPAP FAQ is reviewed and updated to 
ensure that it represents the most recent 
guidance from the ASB. The USPAP Frequently 
Asked Questions can be purchased (along with 
USPAP and USPAP Advisory Opinions) by 
visiting the “Foundation Store” page on The 
Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  


