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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Client Altering the Report (follow-up) 
 
Question: 
The September 2007 USPAP Q&A titled “Client Altering the Report,” included the 
following statement in its response: 
 

Once an appraisal report is delivered to a client, a client may do a variety of 
things, including redacting or removing the appraiser’s signature, or converting 
data from the report into a format more functional to the client, etc. 

 
I am confused by the phrase “a client may do a variety of things…” Is the Appraisal 
Standards Board (ASB) suggesting these actions by clients are permissible? 
 
Response: 
It is not the ASB’s role to grant permission to clients. The ASB was acknowledging that 
clients do a variety of things with completed appraisals, such as those noted and others; 
determining whether such actions are appropriate is not within the purview of the ASB.   
 
The point of the September 2007 USPAP Q&A is that once an appraisal report has been 
transmitted to the client, USPAP does not place further responsibility on the appraiser for 
the client’s use of the report. 
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Are Instant Messages or Text Messages Appraisal Reports? 
 
Question: 
I perform appraisal assignments for a client who asks to be notified of my final value 
conclusion via instant message or text message. Is this communication to the client an 
appraisal report that must comply with USPAP? 
 
Response: 
Yes, this communication of assignment results is considered an appraisal report. Instant 
messages or text messages are written communications and, for assignments involving 
real property, are subject to the requirements of Standards Rules 2-2. 
 
Oral appraisal reports of real property (where assignment results are communicated by 
the spoken word) are subject to the requirements of Standards Rule 2-4. 
 
 
Checking “Stable” vs. “Declining” 
 
Question: 
When performing residential appraisal assignments I use “standard” preprinted appraisal 
software forms. The forms ask me to identify whether neighborhood property values are 
“increasing,” “stable,” or “declining.” I have been told that lenders won’t accept appraisal 
reports where “declining” is checked (even when this is an accurate analysis), so I usually 
check “stable” to accommodate the underwriting process. Is this a violation of USPAP? 
 
Response: 
Yes. If the appraiser is aware that a market is declining and intentionally reports it 
otherwise, he or she is in violation of the ETHICS RULE. 
 
If an appraisal report indicates that property values are “stable” when they are actually 
declining and the appraiser’s data supports the conclusion of declining values, the report 
is misleading and in violation of Standards Rule 2-1(a). 
  
In addition, if the appraiser does not properly recognize that a market is declining, he or 
she may also be in violation of other requirements in STANDARD 1, as well as the 
COMPETENCY RULE. 
 
 
Is Compliance with STANDARD 3 Required when Submitting a Complaint? 
 
Question: 
I am a real property appraiser. I want to submit a complaint regarding an appraisal report 
to my state appraiser regulatory agency. I would like to express my opinions and 
comments about the quality of the appraisal report in a cover letter. Am I obligated to 
comply with STANDARD 3 regarding my opinions and comments regarding the 
appraisal?  If so, who is my client? 
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For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

Response: 
No, you are not required to comply with STANDARD 3. Because the individual filing 
the complaint is acting as an appraiser, USPAP applies. However, because there is no 
client, there is no assignment and so STANDARD 3 does not apply. Therefore, the 
appraiser making the complaint would be obligated to comply with the portions of 
USPAP that apply generally to appraisal practice (i.e. DEFINITIONS, PREAMBLE, the 
Conduct, Management, and Confidentiality sections of the ETHICS RULE, the 
COMPETENCY RULE, the JURISDICTIONAL EXCEPTION RULE, and the 
SUPPLEMENTAL STANDARDS RULE). 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, 
the USPAP FAQ is reviewed and updated to 
ensure that it represents the most recent 
guidance from the ASB. The USPAP Frequently 
Asked Questions can be purchased (along with 
USPAP and USPAP Advisory Opinions) by 
visiting the “Foundation Store” page on The 
Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  


