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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Note: The first USPAP Q&A appears in the 2006 USPAP Frequently Asked Questions. It 
has been reprinted here because it is relevant to the new questions that follow. 
 
Signature Authorization 
 
Question: 
Can I authorize someone else to sign an appraisal report for me, using my signature?  If 
so, could you identify what steps I must take to do this correctly? 
 
Response: 
USPAP does not specifically state that the appraiser can only personally sign a report.  It 
does state, in the definition of signature, that the signature be “personalized evidence 
indicating authentication” and requires the appraiser to have “sole personal control of 
affixing the signature.”   
 
Standard Rule 2-3 states: Each written real property appraisal report must contain a 
signed certification… 
 
In the DEFINITIONS section, a “Signature” is defined as: 
 

personalized evidence indicating authentication of the work performed by the 
appraiser and the acceptance of the responsibility for content, analyses, and the 
conclusions in the report. 
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Comment: A signature can be represented by a handwritten mark, a digitized 
image controlled by a personal identification number, or other media, where the 
appraiser has sole personal control of affixing the signature.  

 
Unless specifically contrary to the law of a particular jurisdiction, USPAP allows another 
person to sign for an appraiser, as long as it is with the appraiser’s specific authorization 
and is clear. One solution would be for that other person to sign the appraiser’s name and 
then write their own initials along side the signature, preceded by the word “by” (for 
example, “by sbk”). 
 
 
Authentication of an Appraiser’s Digital Signature 
 
Question: 
Is an appraiser required to use software or other means that allows for the user to 
authenticate or verify the validity of the appraiser’s digital signature? 
 
Response: 
No. However, appraisers are required to maintain sole personal control of affixing the 
signature. Once the report has been completed, the appraiser is not required by USPAP to 
have a process to authenticate or verify the validity of the appraiser’s signature. This 
applies to both handwritten and digital signatures. 
 
 
Approving the Use of Your Digital Signature  
 
Question: 
I am in a situation where I need to authorize someone to apply my digital signature for 
me. This would require me to reveal my current Personal Identification Number (PIN) or 
password to that person. If I approve this use of my digital signature have I given up 
“sole personal control?” 
 
Response: 
No. Such action does not constitute a relinquishment of your digital signature or personal 
control, and is not a violation of USPAP. 
 
 
Providing Signature to Create a Signature File 
 
Question: 
I am a residential appraiser and I use software to generate my appraisal reports. The 
software company requires me to provide a copy of my signature to create an electronic 
signature file for use with the software. Under USPAP does this represent giving up “sole 
personal control” of my signature and violate USPAP? 
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Response: 
No.  This situation is analogous to providing a copy of your signature to a rubber stamp 
company for purposes of creating a signature stamp.  Common business agreements in 
these situations limit use of the signature to creating the signature image. In providing a 
signature to a software company or rubber stamp company, the appraiser is not 
authorizing use of the signature.  
 
 
Losing Control of a Digital Signature 
 
Question: 
If my digital signature is stolen, am I in violation of USPAP for failing to have “sole 
personal control” of my signature? 
 
Response: 
No. Unauthorized use of the appraiser’s signature is not a violation of USPAP. If the 
appraiser’s digital signature is stolen, the appraiser is the victim of a crime. Any use of 
the signature is not authorized and beyond the appraiser’s control.  
 
This is analogous to a party who uses an appraiser’s rubber signature stamp without 
permission from the appraiser, or a party who simply puts pen and ink to paper and 
forges an appraiser’s signature. In these cases the appraiser did not give permission to use 
his or her signature. 
 
 
Client Altering the Report 
 
Question: 
When I transmit my residential form report electronically I have heard that some of my 
clients are opening the appraisal file and removing my signature file, reformatting the 
data, and in other ways altering my appraisal report for the client’s use.  What are my 
responsibilities under USPAP if I know or believe such actions are occurring after my 
report is delivered to the client? 
 
Response: 
USPAP does not specifically address who “owns” an appraisal report, the research 
necessary to produce that report or the report’s supporting documentation.  Once an 
appraisal report is delivered to a client, a client may do a variety of things, including 
redacting or removing the appraiser’s signature, or converting data from the report into a 
format more functional to the client, etc.  Once the appraisal report has been transmitted 
to the client, USPAP does not place further responsibility on the appraiser for the client’s 
use of that report. 
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For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, 
the USPAP FAQ is reviewed and updated to 
ensure that it represents the most recent 
guidance from the ASB. The USPAP Frequently 
Asked Questions can be purchased (along with 
USPAP and USPAP Advisory Opinions) by 
visiting the “Foundation Store” page on The 
Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  


